Panchakarma jest gruntownym oczyszczaniem, kompletnym procesem detoksykacji, którego efekty są głębokie i długotrwałe. Dzięki niemu otwieramy subtelne kanały, przez które przepływa energia podtrzymująca życie, co poprawia witalność, zapewnia spokój wewnętrzny, dodaje pewności siebie i daje poczucie dobrostanu.

Na trzy energie naszego ciała – vatę, pittę i kaphę – wpływają różnorodne czynniki: środowisko zewnętrzne, nieprawidłowe nawyki jedzeniowe (w tym niewłaściwe łączenie pokarmów, np. mleko z rybą, melon z kaszą itp.) czy styl życia. Równowaga między tymi energiami może zostać zaburzona przez jeden z wymienionych czynników lub ich kombinację. Wpływa to niekorzystnie na agni (ogień trawienny), w rezultacie czego powstaje ama (toksyny). Ta dociera do krwi i krążąc w całym ciele, blokuje kanały energetyczne. Zatrzymanie toksyn w systemie krążenia powoduje zatrucie krwi, a ich trwająca dłuższy czas kumulacja stopniowo wpływa na pranę (energię życia), ojas (odporność) i tajas (komórkowy metabolizm), a w efekcie powoduje dolegliwości. Każda choroba ma swój początek w przewodzie pokarmowym, gdzie dochodzi do skumulowania toksyn, a jej przyczyną jest właśnie powstawanie ama, zaburzające równowagę dosz.

Panchakarma jest specyficzną terapią, wymagającą prawidłowego prowadzenia przez specjalistę ajurwedy. Jest ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. Pod uwagę bierze się unikalną konstytucję danej osoby i jej ewentualne zaburzenia. Najlepszym czasem, aby poddać się panchakarmie, jest okres zmian pór roku.

Podczas panchakarmy pacjent powinien dużo odpoczywać, unikać ćwiczeń wysiłkowych, aktywności seksualnej, późnego słuchania muzyki czy oglądania telewizji. Należy również skupić się na utrzymywaniu ciepła, unikać wiatru, obserwować myśli. Nie zaleca się w tym czasie rozwiązywać poważnych problemów, np. rodzinnych. W diecie rekomenduje się np. kicheri i ghee, natomiast odradzane są zimne pożywienie i napoje. Nie powinno się zbyt szybko (jeśli w ogóle) powracać po panchakarmie do takich produktów, jak np.: mrożonki, fast foody, produkty mleczne, biały cukier, kofeina, alkohol. Powodem takich restrykcji jest spowolnienie trawienia spowodowane procesem panchakarmy, kiedy to toksyny trafiają do przewodu pokarmowego.

Jeśli jesteście gotowi na panchakarmę, warto postawić na najlepszych.